Aj jean C Rz2 Caqqb2 U unsplash 1

Condens op je ramen: hoe vermijden?

Condens op je ramen: hoe vermijden?

Condens op je ramen: is dat reden tot paniek? Niet meteen, maar het is wel beter om condens te vermijden. Condens is namelijk een teken dat je te veel vocht in huis hebt en dat is niet ideaal. Door een te hoge luchtvochtigheid kan je schimmelproblemen krijgen en dat is erg ongezond. Vochtige lucht warmt ook moeilijker op zodat je energieverbruik stijgt. Bovendien kan condens wijzen op een probleem met je ramen. Best even checken dus.

Op zoek naar goed geïsoleerde ramen?

Kies de ramen van je dromen met de hulp van onze experts.

Wat is de oorzaak van condens?

Condens is niets anders dan waterdamp die terug vloeibaar is geworden. Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt en in contact komt met een kouder oppervlak. Je ziet het vaak op de badkamerspiegel na een uitgebreide douche, maar ook op het keukenraam wanneer je kookt of op de ramen van je slaapkamer bij het opstaan. Je lichaam verliest tijdens de nacht nu eenmaal heel wat vocht.

Winters fenomeen

Ramen en spiegels zijn meestal de koudste plekken in huis en de condensatie is daar ook extra goed zichtbaar. Vooral in de winter zie je condens op de ramen, door de grotere temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. En doordat je je ramen minder vaak openzet in de koudere maanden, kan de vochtige lucht niet zomaar weg. Ventileren en verluchten is dus de boodschap.

Condens aan de buitenkant van je ramen

Heb je condens aan de buitenkant van je ramen? Dan is er helemaal geen probleem: het vocht zit dan niet in je woning. Condensatie aan de buitenkant is zelfs goed nieuws, want het betekent dat je glas zeer goed isoleert. De buitenkant van je beglazing wordt dan in de winter heel koud doordat je ramen geen of amper warmte van binnen doorlaten. s Morgens warmt de buitenlucht geleidelijk op zodat het vocht uit de buitenlucht neerslaat op de buitenkant van het glas. Daarna verdwijnt de condens geleidelijk vanzelf.

Condens aan de binnenkant van je ramen

Condensatie aan de binnenkant van je ramen is een ander paar mouwen. Het vocht zit dan logischerwijze in je kamer. Zorg ervoor dat dit vocht weg kan. Condens aan de binnenzijde kan ook een teken zijn dat je ramen slecht isoleren. Op slecht geïsoleerde ramen en oude ramen met enkel glas komt veel sneller condens, omdat het raamoppervlak veel meer afkoelt. Zie je condens aan de binnenkant, dan kàn dat dus het signaal zijn dat het tijd wordt om je ramen te vervangen.

Condens vermijden

Condensatie in je woning pak je liefst vandaag nog aan. Ventileren en verluchten zijn dé sleutelwoorden in je strijd tegen een te hoge luchtvochtigheid. Denk eraan: ventilatie en verluchting zijn twee verschillende dingen. Verluchten betekent dat je de ramen helemaal open zet om frisse lucht binnen te laten. Dat doe je liefst twee keer per dag een kwartiertje.

Ventileren gebeurt dan weer continu, bijvoorbeeld met een mechanisch ventilatiesysteem of via roosters in je ramen. Intussen ben je trouwens wettelijk verplicht om ventilatie te voorzien wanneer bouwt of verbouwt. De bedoeling is precies om vochtproblemen in goed geïsoleerde woningen te vermijden. In oude huizen kon vochtige lucht makkelijker weg via kieren en gaten maar dat is in nieuwe of vernieuwde gebouwen niet langer het geval.

Zo goed mogelijk isoleren

Moeten we dan terug naar de tochtige huizen van vroeger om condensatie te vermijden? Natuurlijk niet! Integendeel, investeer in zo goed mogelijk geïsoleerde ramen en je zult zien dat de condens aan de buitenkant van je ramen blijft.

Op zoek naar goed geïsoleerde ramen?

Kies de ramen van je dromen met de hulp van onze experts.

Menu