20 De Smedt Mollei103 Brass 01

Heb ik een stedelijke bouwvergunning nodig voor mijn veranda?

Een veranda plaatsen is een grote investering. Er zijn veel verschillende soorten en maten waar je uit kan kiezen. Het is ook belangrijk dat je de juiste documenten hebt en instanties inlicht. Heb je een stedelijke bouwvergunning nodig? Of is er enkel een meldingsplicht? En heb je een architect nodig voor je veranda of niet? In dit blogbericht zetten we alles wat je moet weten op een rijtje.

Meldingsplicht of stedenbouwkundige vergunning

Als je een veranda laat plaatsen, zijn er 2 opties. Het kan zijn dat je meldingsplicht hebt, wat wilt zeggen dat je dit enkel bij de gemeente moet melden. Het kan ook zijn dat je hier een stedenbouwkundige vergunning voor nodig hebt. Bij een vergunning komt iets meer kijken dan wanneer je dit enkel moet melden. Bruynseels-Vochten helpt je met veel plezier verder zodat je zorgeloos je veranda kan laten plaatsen.

Meldingsplicht

Er zijn enkele voorwaarden verbonden om enkel meldingsplicht te hebben. Deze voorwaarden zijn:

  • Het moet om een bijgebouw gaan. Dit wil zeggen dat de oppervlakte maximum 40 mag zijn. Let er wel op dat deze oppervlakte voor het totaal van alle bijgebouwen telt. Als je al een ander bijgebouw hebt, moet je de oppervlakte van dat gebouw aftrekken van de totale 40m².
  • De hoofdfunctie van de huidige woning mag niet gewijzigd worden. Het aantal woongelegenheden moet ook hetzelfde blijven.
  • De maximale hoogte is kleiner dan 4m.
  • Als de veranda in de zijtuin wordt gebouwd, moet dit minstens 3 meter van de perceelgrens zijn. In de achtertuin moet dit minstens 2 meter van de perceelgrens zijn.

Stedenbouwkundige vergunning

Als je niet voldoet aan de voorwaarden van de meldingsplicht, moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Als er stabiliteitswerken dienen te gebeuren, is een stedenbouwkundige vergunning altijd nodig en moet er worden samengewerkt met een architect.

Architect nodig?

In de meeste gevallen is er geen architect nodig bij het plaatsen van een veranda. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer dit wel nodig is:

  • De kroonlijsthoogte is hoger dan 3 meter
  • De nokhoogte is hoger dan 4,5 meter
  • De totale oppervlakte van de bijgebouwen is groter dan 40.
  • Er zijn stabiliteitswerken nodig voor de bouw van de veranda (bijvoorbeeld een muur die moet worden uitgebroken)

Klaar voor jouw eigen veranda?

Stuur me naar verandakiezer
Menu