Schuifraam Bruvo Open

Kozijnen wassen: hoe doet u dat?

Uw kozijnen wassen? Dat doet u zo.

Wanneer er één huishoudelijk klusje is dat we liever uit handen geven, dan is het hoogstwaarschijnlijk wel dat wassen van die kozijnen. Begrijpelijk. Maar toch is het belangrijk dat u dit goed doet, want anders eindigt u gegarandeerd met lelijke strepen. Maar geen nood: er bestaan tenslotte heel wat handige tips om dit taakje goed te laten eindigen. Succes! 
#1 Was uw kozijnen wanneer het bewolkt (maar droog) is

We snappen het wel hoor. U merkt pas dat uw kozijnen vuil zijn, wanneer dat zonnetje daar vrolijk de aandacht op vestigt. Logisch, dus, dat dit meestal hét moment is wanneer u bereid bent om naar spons en emmer te grijpen. Maareuh… als er ooit een écht geldig excuus was om die kozijnen niét te wassen, dan is het wel zonnig weer.Waarom? Wel, wanneer de zon hard schijnt, droogt alles snel op – waardoor de kans op strepen des te groter wordt. Beter wachten op een iets grijzere dag, dus!

#2 Héél vuil? Neem dan eerst een borstel bij de hand

Wanneer uw kozijnen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wachten met water. Niet per sé omdat dat beter is voor uw kozijnen, maar wél om u heel wat tijd te besparen. Anders moet u om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klusje héél langdradig zal maken. Ga er daarom eerst met een zachte (!) borstel overheen, zodat het meeste groffe vuil al geëlimineerd is.Wanneer uw kozijnen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wachten met water. Niet per sé omdat dat beter is voor uw kozijnen, maar wél om u heel wat tijd te besparen. Anders moet u om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klusje héél langdradig zal maken​.Ga er daarom eerst met een zachte (!) borstel overheen, zodat het meeste groffe vuil al geëlimineerd is.

#3 Trucjes van de bomma

Wij gingen bij haar te rade – en vertellen u enkele klassieke trucjes die écht goed werken.

  • Heeft u glansspoelmiddel voor het afwasmachine in huis? Voeg een scheutje toe voor extra glans.

  • Snij een gepelde ui in vier – en voeg toe aan het lauwe water. Klinkt vreemd, hé? Doet wonderen voor schone kozijnen zonder strepen!

#4 Een goede techniek is cruciaal

En, nu. Nu bent u klaar om te beginnen poetsen. Maar, ja? Hoe begint u er nu eigenlijk aan? Wel. Er zijn, algemeen bekeken, twee populaire’ technieken om kozijnen op een streeploze manier te lappen. Dewelke de beste is? Dat mag u zélf beslissen!

  • De s‑poets: maak met uw aftrekker een s‑vormige beweging van boven naar beneden. Deze techniek is perfect om aflopende druppels tegen te gaan.
  • De driekwart poets: ga van boven naar beneden op de bovenste drie kwart van uw kozijnen. Vervolgens gaat u van links naar rechts op het onderste deel: zo wist u ook de aflopende druppels weg.

#5 Toch strepen? Dit trucje is uw laatste redding!

Heeft u, ondanks al die inspanningen en tips van hierboven, nog altijd strepen op het einde van uw poetsbeurt? Hm. Vervelend! Maar ook hiervoor hebben we nog een laatste tip… Het doet namelijk wonderen om met een prop krantenpapier (echt waar!) over uw kozijnen te vegen.Anderen beweren ook dat u extra glans krijgt door met een bosje brandnetels over uw pas gewassen kozijnen te gaan. Maar we moeten eerlijk zijn… dat hebben we zelf nog niet uitgetest.

Nog vragen over het onderhoud van uw splinternieuwe kozijnen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij weten tenslotte als geen ander hoe u zo lang mogelijk van uw nieuwe kozijnen kan blijven genieten. Tot snel?

Menu