Schuifraam Bruvo Open

Kozijnen wassen: hoe doet u dat?

Uw koz­i­j­nen wassen? Dat doet u zo.

Wan­neer er één huishoudelijk klus­je is dat we liev­er uit han­den geven, dan is het hoogst­waarschi­jn­lijk wel dat wassen van die koz­i­j­nen. Begri­jpelijk. Maar toch is het belan­grijk dat u dit goed doet, want anders eindigt u gegaran­deerd met lelijke strepen. Maar geen nood: er bestaan tenslotte heel wat hand­i­ge tips om dit taak­je goed te lat­en eindi­gen. Succes! 
#1 Was uw koz­i­j­nen wan­neer het bewolkt (maar droog) is

We snap­pen het wel hoor. U merkt pas dat uw koz­i­j­nen vuil zijn, wan­neer dat zon­net­je daar vrolijk de aan­dacht op ves­tigt. Logisch, dus, dat dit meestal hét moment is wan­neer u bereid bent om naar spons en emmer te gri­jpen. Maareuh… als er ooit een écht geldig excu­us was om die koz­i­j­nen niét te wassen, dan is het wel zon­nig weer.Waarom? Wel, wan­neer de zon hard schi­jnt, droogt alles snel op — waar­door de kans op strepen des te grot­er wordt. Beter wacht­en op een iets gri­jzere dag, dus!

#2 Héél vuil? Neem dan eerst een bors­tel bij de hand

Wan­neer uw koz­i­j­nen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wacht­en met water. Niet per sé omdat dat beter is voor uw koz­i­j­nen, maar wél om u heel wat tijd te besparen. Anders moet u om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klus­je héél lang­dr­a­dig zal mak­en. Ga er daarom eerst met een zachte (!) bors­tel over­heen, zodat het meeste groffe vuil al geëlim­i­neerd is.Wanneer uw koz­i­j­nen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wacht­en met water. Niet per sé omdat dat beter is voor uw koz­i­j­nen, maar wél om u heel wat tijd te besparen. Anders moet u om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klus­je héél lang­dr­a­dig zal mak​en​.Ga er daarom eerst met een zachte (!) bors­tel over­heen, zodat het meeste groffe vuil al geëlim­i­neerd is.

#3 Truc­jes van de bomma

Wij gin­gen bij haar te rade — en vertellen u enkele klassieke truc­jes die écht goed werken.

  • Heeft u glansspoelmid­del voor het afwas­ma­chine in huis? Voeg een scheut­je toe voor extra glans.

  • Snij een gepelde ui in vier — en voeg toe aan het lauwe water. Klinkt vreemd, hé? Doet won­deren voor schone koz­i­j­nen zon­der strepen!

#4 Een goede tech­niek is cruciaal

En, nu. Nu bent u klaar om te begin­nen poet­sen. Maar, ja? Hoe begint u er nu eigen­lijk aan? Wel. Er zijn, alge­meen bekeken, twee pop­u­laire’ tech­nieken om koz­i­j­nen op een streeploze manier te lap­pen. Dewelke de beste is? Dat mag u zélf beslissen!

  • De s‑poets: maak met uw aftrekker een s‑vormige beweg­ing van boven naar bene­den. Deze tech­niek is per­fect om aflopende drup­pels tegen te gaan.
  • De driek­wart poets: ga van boven naar bene­den op de boven­ste drie kwart van uw koz­i­j­nen. Ver­vol­gens gaat u van links naar rechts op het onder­ste deel: zo wist u ook de aflopende drup­pels weg.

#5 Toch strepen? Dit truc­je is uw laat­ste redding!

Heeft u, ondanks al die inspan­nin­gen en tips van hier­boven, nog alti­jd strepen op het einde van uw poet­s­beurt? Hm. Verve­lend! Maar ook hier­voor hebben we nog een laat­ste tip… Het doet namelijk won­deren om met een prop kran­ten­pa­pi­er (echt waar!) over uw koz­i­j­nen te vegen.Anderen bew­eren ook dat u extra glans kri­jgt door met een bosje brand­ne­tels over uw pas gewassen koz­i­j­nen te gaan. Maar we moeten eerlijk zijn… dat hebben we zelf nog niet uitgetest.

Nog vra­gen over het onder­houd van uw splin­ternieuwe kozijnen?

Aarzel dan niet om ons te con­tac­teren. Wij weten tenslotte als geen ander hoe u zo lang mogelijk van uw nieuwe koz­i­j­nen kan bli­jven geni­eten. Tot snel?

Laat je verder inspireren

Nog meer inspiratie
Tips

Ramen en deuren bestellen? Bruynseels-Vochten, natuurlijk!

Ben jij op zoek naar een betrouw­bare part­ner om ramen en deuren bij te bestellen? Wel, laat ons je even gerust­stellen: bij Bruynseels-Vocht­en zit je aan het juiste adres.
Ontdek er hier meer over
Kozijnen

Profielen voor jouw ramen

Wan­neer je kiest voor nieuwe ramen, heb je in de eerste plaats natu­urlijk aan­dacht voor je glas. Daar­naast is ook het mate­ri­aal voor jouw raam­profiel een belan­grijke keuze. Daarom heb je bij ons een ruim assor­ti­ment aan profie­le…
Ontdek er hier meer over
Kozijnen Tips

Nieuwe ramen, wat kost dat eigenlijk?

Het is dé hamvraag van van­daag. Nu, ja. Ten­min­ste, wan­neer je op zoek bent naar een offerte voor kwal­i­tatieve ramen. En we gaan er vanu­it dat dit wel degelijk het geval is — anders was je natu­urlijk niet terecht­gekomen op deze blo…
Ontdek er hier meer over
Kozijnen

Verschillende types ramen

Ramen kun je op aller­lei manieren ope­nen. Voor welk type ramen kies jij? Een draairaam, draai-kiepraam, val­raam, schuifraam of toch maar gewoon een vast raam? We som­men de voorde­len en nade­len van de soorten ramen voor je op.
Ontdek er hier meer over
Deuren

Anti-inbraakdeuren

Wan­neer we de offi­ciële cijfers mogen geloven, vin­den er in Bel­gië maar lief­st 144 inbrak­en per dag (!) plaats. Een cijfer om van te schrikken, niet­waar? Daarom is het van­daag, nog meer dan ooit, belan­grijk om te investeren in duu…
Ontdek er hier meer over
Serres

Wat bedoelen we als we spreken van een leefveranda?

Een leefveran­da, ook wel eens een ​‘woon­veran­da’, ​‘oran­jerie’, ​‘tuinkamer’ of sim­pel­weg ​‘uit­bouw’ genoemd, is een uit­brei­d­ing van je won­ing die bedoeld is om het hele jaar door te gebruiken. De leefveran­da dient als ver­rijk…
Ontdek er hier meer over
Menu