Header artesoi

Hoe kies ik de kleur van mijn nieuwe ramen?

Als je gaat bouwen of renoveren, moet je heel wat knopen doorhakken wat die nieuwe ramen en deuren betreft. Niet alleen qua beglazing en materiaalkeuze, maar ook het esthetische plaatje telt mee. Want welke kleur kies je voor je ramen, wat vind jij het mooiste en hoe past jouw persoonlijke voorkeur in het totaalplaatje van je woning? 

Klaar voor jouw eigen nieuwe ramen?

Ik vraag een offerte op

Hoe begin je eraan?

De meeste mensen die in jouw schuitje zitten, zullen als eerste werk naar al die verschillende kleurstaaltjes grijpen om te zien wat de verschillende opties zijn. Op zich geen slecht idee, zolang je in gedachten houdt dat er meerdere zaken zijn om rekening mee te houden.

Denk aan je omgeving

Zo kijk je best ook eerst naar de omgeving waar dat frisse kleurtje zich in zal bevinden. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal en de kleur van je gevel, maar ook aan de verdere omgeving: bevindt je woning je tussen veel groen – of eerder aan een drukke baan? Wat zijn de huidige kleuren (indien van toepassing) of voor welke kleur kozen je buren? Of, met andere woorden: vergeet het totaalplaatje niet wanneer je kleurtjes gaat selecteren. Je wil ervoor zorgen dat je woning één harmonieus geheel vormt – en om dit te bekomen, hou je best rekening met alle omliggende factoren.

Helemaal op de hoogte van je omgeving? Dan kan je die RAL-kleuren van naderbij gaan onderzoeken… 

En hoe zit dat met die RAL-kleuren?

Kies je voor PVC? Dan kan je je ramen personaliseren door te kiezen tussen de 55 beschikbare RAL-kleuren. Deze folies zijn tientallen jaren kleurvast, zodat jij er jarenlang van kan genieten. Ook aluminium ramen kan je eenvoudig personaliseren: zowel binnen- als buitenzijde kunnen in alle beschikbare RAL-kleuren ontworpen worden. Bovendien geniet je bij ons van een structuurlak die zorgt voor een glad en krasbestendig resultaat.

Enkele tips om aan vast te houden

Weet je niet waar te beginnen? Zeer begrijpelijk: het kiezen van een kleur voor die nieuwe ramen is een hele klus. Wij geven een aantal hapklare tips mee, waar je alvast mee van start kan gaan.

1. Kijk eens rond ter inspiratie
Klinkt misschien wat vanzelfsprekend, maar het zou toch maar kunnen helpen! Maak eens een mooie wandeling in je buurt om inspiratie op te doen. Wie weet kom je wel een huis tegen met prachtige ramen – dat jij dan weer als referentie voor tijdens je afspraak bij ons kan gebruiken.

2. Donker versus licht: voor- en nadelen

Kies je voor witte ramen? Dan raden wij aan om te zoeken naar een andere schakering dan puur wit: dit oogt iets zachter en is niet zo vervelend om naar te kijken wanneer de zon erop valt. Ben je donkere ramen aan het overwegen? Hou dan goed in het achterhoofd dat donkere kleuren meer warmte opnemen als de zon erop staat – en daardoor ietsje sneller kunnen verkleuren dan lichte ramen. 

3. Hou rekening met lichtinval op je huis

Probeer al uit te vogelen of jouw huis veel of weinig direct zonlicht heeft (en vergeet dit niet te onderzoeken langs alle kanten). Wanneer de zon op je ramen staat, kan dat er tenslotte heel anders gaan uitzien dan de kleurstaaltjes die je in onze showroom – in kunstmatig licht – bewonderde.

4. Vergeet de binnenkant van je woning niet

Idealiter wil je ervoor zorgen dat buiten- en binnenkant van je nieuwe ramen dezelfde kleur hebben. Dat oogt mooier als geheel en zal voor meer rust zorgen. Daarom is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de kleur van je binnenmuren. Heb je, bijvoorbeeld, enkel witte binnenmuren – en overweeg je zwarte ramen? Dan bestaat de kans dat dit heel heftig zal zijn – en dat je ramen de aandacht zullen opeisen in je interieur. Voor sommigen geen probleem, andere zoeken dan weer net iets meer subtiliteit in die ramen.

5. Of… laat ons gewoon al het werk voor jou doen!

Da’s dan nog ons favoriete advies, eigenlijk. Wij nemen al dat zoek- en denkwerk graag van je over, als jij hier eigenlijk niet zo veel zin of tijd voor hebt. Wij vragen je om wat informatie en afmetingen – en komen dan met een plan op maat bij je terug. Simpel, toch?

Meer advies nodig?

Maak gerust een afspraak om eens langs te komen in onze showroom in Ekeren of Kalmthout. Onze experts loodsen je door het volledige gesprek en geven je vrijblijvend én gratis advies waar ze kunnen. En zo kan jij al die RAL-kleuren ook meteen eens in t echt komen bewonderen… 

Vergeet zeker niet om – als je ze hebt – foto’s mee te nemen van je woning en de huidige ramen, zodat wij een gefundeerd kleuradvies op maat kunnen geven. Tot snel? 


Klaar voor jouw eigen nieuwe ramen?

Ik vraag een offerte op
Menu