Banner

Wat zijn de voor- en nadelen van PVC-deuren?

PVC deuren: wat moet jij weten?

Ben je op zoek naar nieuwe deuren? Dan zul je ongetwijfeld ontdekken dat er veel verschillende opties op de markt zijn. Glas, aluminium, hout, staal, pvc: het kan niet op. Uiteraard hebben deze opties op hun beurt ook verschillende voor- en nadelen. We laten jullie vandaag het materiaal PVC ontdekken. De laatste jaren stijgt de populariteit van PVC-deuren: ze zijn dan ook duurzaam én budgetvriendelijk.

Wat is PVC?

PVC staat officieel voor polyvinylchloride, en is een van de meest bekende én moderne kunststoffen. Het materiaal bestaat uit aardolie en zout met een mix van glasvezel. PVC kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen, niet enkel deuren. 

Eigenlijk zie je het materiaal overal om je heen: PVC wordt onder andere gebruikt voor de buizen van leidingwater, en is ook een héél populair product voor ramen.

  • Zowel op thermisch als akoestisch vlak zorgen PVC-deuren voor een sterke isolatie. Ze houden zowel koude, warmte als geluid buiten. 


  • PVC buitenschrijnwerk is een heel pak goedkoper dan andere materialen zoals aluminium of hout. Dit komt omdat de grondstoffen voor PVC goedkoper zijn en het materiaal gemakkelijk is om te bewerken.
  • PVC is enorm onderhoudsvriendelijk. Je moet niet meer dan 1 à 2 keer per jaar je deuren reinigen met water, zachte zeep en een doek. Hoe komt dit? Er zijn geen poriën waarin het vuil zich kan vastzetten. Het is bij PVC materiaal heel belangrijk dat je geen chemische schoonmaakmiddelen of schurend materiaal gebruikt. PVC is iets gevoeliger dan andere materialen, waardoor je deuren onherstelbaar aangetast kunnen worden.

PVC heeft een lange levensduur. Het materiaal is stabiel en kan in normale omstandigheden niet snel slijten. Daarnaast zijn ze uitstekend recycleerbaar: de deuren dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. 

PVC is niet enkel in onderhoud en prijs sterk: het oogt ook mooi! Aangezien het product steeds populairder wordt, wordt er dan ook aan de streling voor het oog gedacht: tegenwoordig kan je bijvoorbeeld al PVC materiaal vinden met houtachtige structuur. Over het algemeen zijn de PVC ‑deuren verkrijgbaar in veel verschillende soorten, RAL-kleuren én uitvoeringen.

Ook qua stijl is er veel variatie: zowel fans van landelijke, klassieke woningen als liefhebbers van moderne stijlen zullen hun weg vinden tijdens de zoektocht naar de perfecte PVC-deur. Met andere woorden: je kan de uiteindelijke uitvoering bijna volledig naar jouw hand zetten. 

Nadelen van PVC-deuren

Onder bepaalde omstandigheden kan PVC krimpen of uitzetten. Al moeten we wel meegeven: de kwaliteit van PVC-ramen en deuren is de laatste jaren zò gestegen dat men hier minder last van heeft dan vroeger. Tegen hoge temperaturen is PVC niet zo goed beschermd. Dus moest je PVC-deuren willen plaatsen in een zuiders land, ga je beter voor een ander soort materiaal. In België of Nederland past deze optie wel perfect.

  • Het PVC materiaal is iets minder sterk dan andere materialen zoals aluminium of hout. Indien je dus voor PVC kiest bij grote profielen, zal dit aangesterkt moeten worden met staal. Ook op vlak van krasbestendigheid ben je beter af met ander materiaal.
  • Deuren van kunststof kan je niet bewerken, je kan de PVC-deuren dus niet herschilderen. Maar uiteraard is er keuze uit verschillende kleuropties, waardoor je deur allesbehalve onpersoonlijk zal uitdraaien.

Zoals je merkt zijn er dus verschillende zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je interesse hebt in PVC-deuren. Maar over het algemeen is het een perfecte keuze: ze zijn budgetvriendelijk, duurzaam én enorm gemakkelijk in onderhoud. 


Overtuigd van PVC-deuren?

Groot gelijk! Bij Bruynseels-Vochten ben je trouwens verzekerd van een kwalitatieve plaatsing, én geniet je nog eens van tien jaar garantie. Aarzel dus zeker niet om contact met ons op te nemen! 

Laat je verder inspireren

Nog meer inspiratie
Kozijnen Isolatie Budget

Dubbel of driedubbel glas?

vr 11 jun. 2021
De normen voor energieneutraal bouwen en renoveren in Europa worden steeds strenger. En terecht: wanneer we kijken naar isolatie in een standaard woning, zijn het meestal de deuren en ramen die de boosdoeners van dienst zijn. En hoe zwakk…
Ontdek er hier meer over
Kozijnen

Hoe veilig is een schuifraam?

di 20 apr. 2021
Is een schuifraam even veilig als een gewone deur? Met een schuifraam op de benedenverdieping lijk je soms kwetsbaar voor inbrekers. Al dat glas, en die grote raamopening… Inbraken zijn helaas een risico om rekening mee te houden. Als je d…
Ontdek er hier meer over
Kozijnen

Steellook ramen: wat, hoe en waarom?

zo 11 apr. 2021
Steellook ramen hebben de uitstraling van staal maar de voordelen van aluminium. Val jij voor die bijzondere stijl van stalen raamprofielen? Dan zijn aluminium ramen in steellook een mooi alternatief. Op sommige vlakken scoren ze zelfs bet…
Ontdek er hier meer over
Kozijnen Aluminium PVC

Welke soorten schuiframen kan ik kiezen?

za 03 apr. 2021
Het ene schuifraam is het andere niet. Je hebt in de eerste plaats de verschillende materialen, zoals PVC en aluminium. Daarnaast bestaan er ook technische verschillen die je schuiframen andere mogelijkheden en een andere uitstraling geven…
Ontdek er hier meer over
Kozijnen

De voordelen van een vliegenraam

wo 24 mrt. 2021
Ontdek er hier meer over
Kozijnen

Condens op je ramen: hoe vermijden?

wo 17 mrt. 2021
Condens op je ramen: is dat reden tot paniek? Niet meteen, maar het is wel beter om condens te vermijden. Condens is namelijk een teken dat je te veel vocht in huis hebt en dat is niet ideaal. Door een te hoge luchtvochtigheid kan je schim…
Ontdek er hier meer over
Menu