17 Spr Sr B Vochten 08

Wat is het beste glas voor een veranda?

Je droomt al even van een veranda. Maar tijdens je zoektocht naar het perfecte exemplaar merk je al snel dat het niet makkelijk is om alle soorten glas met elkaar te vergelijken. Want wat is nu het verschil tussen al die verschillende soorten beglazing – en welk glas kies je voor jouw veranda? 


Wij zetten alles op een rijtje, zodat jij een goed geïnformeerde beslissing kan maken. Toch nog wat advies nodig na het lezen? Maak dan zeker een afspraak in onze showroom, dan gaan we er samen nog eens door. Tot gauw?

Klaar voor jouw eigen veranda?

Stuur me naar verandakiezer

Beglazing voor je veranda: een belangrijke keuze

Een van de grootste verschillen tussen een glazen veranda en een luxueuze leefveranda?​Dat is het soort glas dat je gebruikt. Die keuze heeft namelijk een impact op het comfort en de uitstraling van je veranda — en, niet te vergeten, op je energiefactuur op het einde van het jaar.

Factoren die je moet overwegen

Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op de keuze voor een bepaald soort glas voor je veranda. Wij delen de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.

U‑waarde: voor bewuster verbruik

Wil je bewust omgaan met je energieverbruik? Dan is de U‑waarde het allerbelangrijkste cijfer om naar te kijken. Die U‑waarde — ook gekend als warmtegeleidingscoëfficiënt — toont hoeveel warmte het glas doorlaat. 

Met andere woorden: hoe goed het glas isoleert. Als je zo veel mogelijk energie wil besparen, dan kies je dus het best voor een glassoort met een lage U‑waarde.

Enkele U‑waarden ter referentie: 

  • Enkel glas: 5,7

  • Isolatieglas: 2,9

  • HR++ glas: 1,1

  • HR+++ glas: 0,6 — 0,8

Lichtinval: licht je woning op

Hoeveel lichtinval wil je in je nieuwe veranda? Als je veel licht wil, kan je bijvoorbeeld kiezen voor grotere ramen of een veranda met een glazen dak. Zo geniet je des te meer van de connectie met je tuin of buitenomgeving. Veel klanten kiezen voor een veranda die bestaat uit grote glaspartijen om zo de volledige woning op te lichten, bijvoorbeeld. 

Comfort: weinig werk voor veel plezier 

Heb je graag glas met weinig onderhoudswerk? Dan kies je best voor zelfreinigend glas met een onzichtbare vuiloplossende coating. Zo spoelen regendruppels van je ramen en blijft het glas langer proper. Handig! 

Veiligheid: slaap op beide oren

Ben je bezorgd over inbrekers of over de impact van zware stormen op je veranda? Dan is het een goed idee om voor gelaagd glas te kiezen. Dat is een speciaal soort glas waarin een transparante PVB-folie is verwerkt. Door die folie zal het glas niet breken bij inslag en ontstaan er geen gevaarlijke glassplinters.

Geluidshinder: druk al het lawaai 

Woon je in een drukke straat of heb je veel last van geluidshinder? Dan is geluidswerend glas een mogelijke oplossing. In principe is elke vorm van isolerend glas in meer of mindere mate geluidswerend, maar er bestaat ook speciaal glas, met een extra geluiddempende folie, voor. Dit glas is dan ook meestal iets dikker dan normaal.

Welk glas voor mijn veranda?

Zoals je intussen al gemerkt hebt, is het aanbod van glassoorten voor veranda’s immens groot. Zo verlies je snel het overzicht en weet je niet meer wat het verschil is tussen gelaagd glas en isolatieglas, of waarom je nu juist moet kiezen voor dakbeglazing. Geen zorgen: wij vertellen je alles wat je moet weten over de verschillende soorten glas. 

Isolatieglas

Isolatieglas is, zoals de naam onthult, glas dat isoleert.​‘Gewoon’ dubbel glas is niet meer isolerend genoeg, dus de meeste eigenaars van nieuwe veranda’s kiezen voor isolatieglas. Daar bestaan twee varianten in:

  • HR++ hoogrendementsglas: twee lagen glas die gescheiden worden door een spouw gevuld met een edelgas zoals argon.
  • Triple HR+++ hoogrendementsglas: drie lagen glas met een spouw van argon of krypton.

Als je isolatieglas wil, is de keuze tussen HR++ en HR+++ afhankelijk van hoe isolerend je je veranda precies wil maken. Heb je een passiefwoning? Kies dan voor HR+++. 

Wil je gewoon genieten van een goed geïsoleerde veranda? Dan is HR++ een prima keuze. Isolatieglas kan je aanvullen met allerlei extra’s, zoals een zonwerende coating, een geluidswerende laag of een zelfreinigende coating.

Dakbeglazing

Een keuze die je zeker ook moet maken, is of je gaat voor dakbeglazing of niet. Aan de ene kant zorgt een glazen dak bij je veranda voor meer natuurlijke lichtinval wanneer de zon schijnt. Aan de andere kant kan dakbeglazing een soort broeikaseffect veroorzaken in je veranda. Daarom is het altijd een goed idee om te kiezen voor dakbeglazing met zonwering.

Gelaagd glas

Gelaagd glas wordt ook vaak veiligheidsglas genoemd. Het is dus geen verrassing dat deze soort glas extra beschermend is. Zo zal het glas niet breken bij impact en ontstaan er geen gevaarlijke glasscherven. Schuivende glasdeuren worden nu al vaak gemaakt met gelaagd glas.

Reflecterend glas

Naast een veiligheidsfolie kan je ook een zonwerende coating toevoegen aan het glas in je veranda. Dat is vooral handig als je veranda frequent of intens blootgesteld is aan de zon — wanneer die gericht is op het zuiden, bijvoorbeeld. Die coating is niet goedkoop, maar op termijn betaal je wel een flink pak minder voor zonwering en airconditioning.

In de zomer houdt reflecterend glas de warmte aan de buitenzijde van de veranda goed tegen, waardoor het binnen niet te warm wordt. In de winter houdt datzelfde glas de warmte goed binnen, waardoor het ook niet te hard afkoelt. Een win-winsituatie in elk seizoen, dus.

Geluidswerend glas

Zoals we al eerder zeiden is geluidswerend glas een ideale oplossing voor mensen die wonen in de buurt van treinsporen, luchthavens, of gewoon in een drukke straat. Die extra geluiddempende folie zorgt ervoor dat je zonder zorgen kan genieten van je veranda, of er nu buiten veel geluid is of niet.

Zelfreinigend glas

Zelfreinigend glas is ook heel vanzelfsprekend: het glas krijgt een extra vuiloplossende coating, waardoor jij niet hoeft wakker te liggen van vuile ramen en ten volle kan genieten van je nieuwe veranda.

Conclusie: welk soort glas kies je het best voor jouw veranda?

Of je nu kiest voor HR++, gelaagd glas, geluidswerend glas, of nog iets anders: bij Bruynseels-Vochten ben je aan het juiste adres. Wij helpen jou de juiste glassoort te kiezen voor je veranda.

Onze experts begeleiden jouw verandaproject van eerste contact tot plaatsing en nazorg. Wij zorgen ervoor dat jij op beide oren kan slapen, wetende dat de bouw van je veranda in goede handen is.

Klaar voor jouw eigen veranda?

Stuur me naar verandakiezer
Menu