Isolerende ramen

Goed geïsoleerde ramen = besparen op jouw energiefactuur

Met de stijgende energieprijzen is een goed geïsoleerd huis een must. Je kan op verschillende manieren je huis goed isoleren. Ramen zijn hier een onderdeel van, maar waar moet je allemaal op letten?


In deze post gaan we dieper in op de items die belangrijk zijn als het op isolerende ramen aankomt.

Isolerend glas

Het eerste punt waar je op kan letten, is het type glas. Je kan kiezen tussen dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas. Driedubbelglas isoleert het beste. Dit heeft een U‑waarde* van 0,6. Hoogrendementsglas is hierna de beste met een U‑waarde van 1,1. Het minst isolerend van de drie is dubbel glas. Dit heeft een U‑waarde van 2,9.

*U‑waarde is het warmtedoorgangscoefficiënt. Dit wilt zeggen dat het de waarde toont van hoeveel warmte per tijdseenheid en per vierkante meter verloren gaat bij een verschil in binnen en buitentemperatuur van 1 °C. Hoe lager de waarde, hoe beter het resultaat.

Raamprofielen

Er zijn verschillende types van raamprofielen. Deze zijn allemaal gemaakt uit ander materiaal en hebben dus andere kwaliteiten.

PVC raamprofielen

Deze raamprofielen hebben over het algemeen een goede isolatiewaarde. Veel hangt af van het aantal luchtkamers en hoe dit is opgebouwd, maar de meeste merken hebben hier een goed systeem voor waardoor de isolatie goed is.

Stalen raamprofielen

Stalen raamprofielen hebben de minst goede isolatiewaarden. Je kan dit wel verbeteren door hoogrendementsglas of driedubbel glas te plaatsen, kan je de isolatiewaarden wel verbeteren.

Houten raamprofielen

Raamprofielen in hout zorgen voor een goede isolatie. Het hangt mede af van het type hout maar over het algemeen zijn deze waarden goed. Hout is ook goed te bewerken. Het enige nadeel is dat dit wel onderhoud vraagt zoals schilderen.

Aluminium raamprofielen

De isolatiewaarde van aluminium raamprofielen is ook goed. Veel hangt ook af van het aantal luchtkamers en hoe dit is opgebouwd. De isolatiewaarde is ook afhankelijk van het type glas dat gebruikt wordt.

Menu