18 SPR VRD B WOUTERS 02

Hoe houd ik de warmte buiten mijn veranda tijdens een hittegolf?

Je veranda: de perfecte plek om te genieten van het goede weer. Maar een veel voorkomend probleem is dat je veranda snel te warm wordt. Dat maakt het natuurlijk totaal niet aangenaam om daar te gaan zitten. Gelukkig hebben wij enkele tips voor jou om een te hete veranda te voorkomen.

Zonwering to the rescue

Een goede oplossing om de warmte buiten te houden, is zonwering of zonwerende beglazing. Een zonwering is eigenlijk een doek dat je kan laten zakken om zo de zonnestralen en warmte buiten te houden. Heel handig ook voor als je een boek in je veranda aan het lezen bent en er komt te fel licht binnen.

Je kan zonwering zowel langs de binnenkant als langs de buitenkant van je veranda laten installeren. Langs de binnenkant heb je verschillende gordijnen zoals rolgordijnen en vouwgordijnen. 

Zonwering langs de buitenkant van de veranda is duurder maar ook efficiënter. Zo kan je bijvoorbeeld een elektrische zonwering laten installeren. Het verschil is dat bij zonwering langs de binnenkant het glas van je veranda nog wel kan opwarmen terwijl dat bij zonwering langs de buitenkant niet het geval is. Bij zonwering langs de buitenkant word je veranda dus beter beschermd tegen de warmte. Op deze manier wordt de zon (warmte) geblokkeerd voor ze aan de binnenzijde is.

Planten: niet enkel voor het esthetische!

Bladverliezende planten plaatsen voor je veranda is een originele oplossing om de warmte buiten te houden. Deze planten kan je gebruiken omdat je ze mooi vindt in combinatie met het praktische aspect. In de zomer kan je de bladeren van de plant gebruiken als zonneweringsysteem. In de winter houden de planten de koude dan ook buiten. Perfect multifunctioneel dus!

Plaatsing van je veranda

Waar je veranda in de tuin staat, is ook een belangrijk aspect. Veel mensen kunnen niet beslissen waar ze hun veranda plaatsen maar als dit toch mogelijk is, is het handig om hem in het noorden te plaatsen. De zon komt namelijk op vanaf het oosten en gaat dan weer onder in het westen. Er zullen dus nooit zonnestralen uit het noorden komen wat je veranda dus frisser maakt. Op het warmste van de dag is de veranda verscholen in de schaduw van het huis en komt er dus geen extra warmte binnen.

Airco je beste vriend

Je veranda kan je ook op een kunstmatige manier koel houden door middel van airco. De airco is je redder in nood op de warmste zomerdagen en blaast frisse lucht in de ruimte. Een airco is ook multifunctioneel. Je kan de airco in de winter gebruiken voor een tegenovergesteld effect: warme lucht blazen om de ruimte op te warmen. 

Alles open!

Daarnaast kan je ook op een natuurlijke manier je veranda laten afkoelen. Als de warmte binnen zit, kan je bijvoorbeeld alle ramen en de deur open doen zodat de warmte naar buiten kan. Denk dus zeker goed na bij het plaatsen van je veranda dat je genoeg ramen voorziet die je open kan zetten.

Heb je interesse in het plaatsen van een nieuwe veranda? Of wil je graag jouw veranda upgraden met zonnewering? Spring zeker eens binnen voor een persoonlijk gesprek met onze vakmannen.

Menu