Onderhoud Ramen En Deuren 02

Hoe onderhoud u het best kozijnen en deuren?

Laten we het even hebben over onderhoud. Kozijnen en deuren zijn er in verschillende maten, kleuren en materialen zoals hout, pvc of aluminium. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en vraagt een andere manier van onderhoud. Geen idee hoe u aluminium en PVC kozijnen en deuren kan onderhouden? Met onze tips kan u meteen aan de slag!

Hoe onderhoud ik het best mijn kozijnen?

Aluminium kozijnen onderhouden

Aluminium kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk. Ze trekken weinig stof aan en bovendien roesten of barsten ze niet. Toch hebben ze enig onderhoud nodig, maar niet op regelmatige basis: aluminium kozijnen hoeft u maar een paar keer per jaar schoon te maken. Agressieve producten zoals schuursponzen, oplosmiddelen en bijtende producten zijn uit den boze. Die zorgen immers voor onherstelbare schade. Kies daarom best voor een vochtige doek, koud water en een pH-neutraal schoonmaakmiddel.

PVC kozijnen onderhouden

PVC kozijnen (of kunststof kozijnen) zijn de perfecte vervanger voor houten kozijnen. Met de juiste houtlook, zijn kunststof kozijnen niet van hout te onderscheiden. PVC kozijnen zijn wél krasgevoeliger. Daarom vraagt het onderhoud van PVC kozijnen net iets meer aandacht. Zorg er bij het schoonmaken van kunststof kozijnen voor dat ze voldoende nat zijn. Als ze te droog zijn, is er een grotere kans op krassen. Extra tip: maak uw PVC kozijnen schoon op een minder zonnige dag. Tijdens het schoonmaken zullen de kozijnen door de zon sneller opdrogen en dus ook gevoeliger worden voor barsten en krassen.

Hoe onderhoud ik het best mijn deuren?

Aluminium deuren onderhouden

Aluminium deuren zijn enorm stevig. Toch moet u rekening houden met de reiniging ervan. Woont u in een buurt die sterk verontreinigd is zoals een industrieel gebied? Dan onderhoud u uw aluminium schrijnwerk best meerdere keren per jaar. Zo voorkomt u dat de beschermlaag aangetast wordt door allerlei chemische stoffen. Aluminium deuren maakt u schoon met koud water en een zachte doek. Vergeet ook niet één keer per jaar de bewegende onderdelen van uw aluminium deuren te smeren.

PVC deuren onderhouden

PVC deuren vragen extreem weinig onderhoud. Eén keer per jaar uw deur schoonmaken is meer dan voldoende. Kunststof deuren maakt u best schoon met een zachte spons en lauw water. Bent u de kleur van je deur beu? PVC deuren schildert u best niet, het kan voor blijvende schade zorgen. Als u uw PVC deur in een andere kleur wilt, kan u deze best gewoon vernieuwen of uw deur laten schilderen door een specialist.

Menu