Referentie Landscape1

Wat moet u weten over die 'U-waarde'?

Wat is U‑waarde’ en waarom is het zo belangrijk?

Bent u aan het denken om de beglazing van uw thuisje te vervangen? Goed idee: dit zorgt tenslotte voor meer wooncomfort, duwt de waarde van het pand de hoogte in én is beter voor de portefeuille. Tenminste… wanneer u goed nadenkt over de isolatiewaarde. En deze waarde? Die wordt weergegeven als de U‑waarde’ – soms ook wel eens de K‑waarde’ genoemd. Allemaal goed en wel: maar hoe moet u deze waarde lezen en waarom is het nu zo belangrijk dat die U‑waarde’ goed is? Wij leggen het uit.

Ons team helpt je met veel plezier verder.

Vind meer advies op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een gratis offerte aan

Euh.. Wat is dat nu eigenlijk, de U‑waarde?

Oké. Wanneer we praten over de U‑waarde, praten we over de weergave van de isolatiewaarde van uw beglazing. Deze waarde toont aan hoeveel warmte er verloren gaat: hoe hoger het cijfer van jouw U‑waarde, hoe meer warmte u verliest.

En hoe wordt deze waarde omschreven?

U‑waarde wordt omschreven in W/​m2K. Ingewikkeld? Misschien een beetje. Maar we gingen dit uitleggen, weet u nog!

  • W staat voor de warmte die verloren gaat.
  • M2 staat voor per vierkante meter’.
  • K staat voor temperatuurverschil van één graad Kelvin tussen binnen- en buitenkant van het glas.

Dus… hoe lager de U‑waarde, hoe beter de isolatie?

Helemaal correct! Dik glas heeft een lagere U‑waarde dan dun glas. Met andere woorden: enkel glas en verouderd dubbel glas hebben een hoge U‑waarde – en zullen dus niet (meer) naar behoren isoleren.

Daarom raden wij aan om altijd voor hoogrendementsglas met een waarde van 2,0 W/​m2K of lager te gaan. Ook hier zijn verschillende opties in. Zo kunt u ook kiezen voor HR+ met een waarde tussen 1,6 en 1,2, voor HR++ met een waarde van 1,1 of het HR+++ glas met een U‑waarde tussen 0,5 en 0,9.

Je ziet het dus: hoe dikker het glas, hoe beter het isoleert. Klinkt te goed om waar te zijn? Nu, ja. Misschien een beetje: hoe dikker het glas, hoe duurder het is in aanschaf. Maar bekijk dit gerust als een langetermijninvestering: het is bewezen dat hoogrendementsglas zich binnen een zevental jaar terugverdient wanneer je je energierekening bekijkt.

Welke profielen hebben de beste U‑waarde?

Want beglazing met een hoge isolatiewaarde aanschaffen, da’s één ding… maar vergeet zeker ook niet na te denken over de juiste profielen: ook deze kunnen u helpen de U‑waarde te verbeteren.

Over het algemeen is bekend dat houten kozijnen het minst goed isoleren. Verbind daar nog aan dat ze om bijzonder veel onderhoud vragen – en dan begrijpt u vast waarom wij hier zo hard geloven in aluminium en PVC! Deze twee materialen scoren zeer positief wanneer het op de reductie van jouw U‑waarde aankomt. En als we toch een winnaar moeten kiezen? Dan durven wij zeggen dat PVC uw beste optie is: met een U‑waarde tussen de 1 en 1,8, kunt u spreken van een fantastische isolatiewaarde.

Psst… vergeet zeker uw premies niet te checken!

Er zijn tenslotte heel wat premies en subsidies beschikbaar, zoals (onder andere) de premie van de netbeheerder. Meer weten over hoe u financiële bijstand kan vinden? Lees dan zeker onze blog over premies voor ramen en deuren in 2019: daar sommen wij de belangrijkste zaken op.

Meer weten over de voordelen van hoogrendementsglas?

Dat kan! Aarzel zeker niet om een afspraak te maken voor wat meer vrijblijvende informatie – of kom gewoon eens langs in onze toonzaal, natuurlijk! Onze medewerkers helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen met een glimlach. Tot snel?

Ons team helpt je met veel plezier verder.

Vind meer advies op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een gratis offerte aan
Menu